Αν δεν μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο κάντε κλικ Click εδώ
5ο Τεύχος
Σας προσκαλούμε να διαβάσετε το 5ο τεύχος του e – Newsletter της Sanofi, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα άρθρα με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον:
  • Το πρώτο παρουσιάζει αναλυτικά την διαχείριση ενός ασθενή με λευκωματουρία, διαβητική νεφροπάθεια και υπέρταση, περιστατικό με σημαντικά κλινικά ερωτήματα για τον θεράποντα ιατρό.
  • Το δεύτερο άρθρο επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν τα αντιοξειδωτικά και οι "Υπέρ - Τροφές" έχουν θέση στη θεραπεία της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.
  • Το τρίτο άρθρο προσεγγίζει την ομάδα ασθενών με υψηλό κίνδυνο και ανεπαρκή έλεγχο της υπερχοληστερολαιμίας, παρά την λήψη στατινών, εστιάζοντας στην αποτελεσματικότητα της χορήγησης αλιροκουμάμπης (Praluent®), ενός αναστολέα της PCSK9.
  • Το τέταρτο άρθρο εξηγεί την αξία της χρήσης του υπερηχογραφήματος πνευμόνων για την εκτίμηση της κατάστασης ενυδάτωσης, σε μία ειδική ομάδα ασθενών, των αιμοκαθαρούμενων.
Επιπλέον, αξίζει να ενημερωθείτε για το τι διαφορετικό θα έχουν τα διαδικτυακά μαθήματα που θα υλοποιηθούν, πολύ σύντομα, από τη Sanofi.

Τέλος, ένα σημαντικό νέο είναι η διακοπή κυκλοφορίας δύο φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων της SANOFI, των Karvea tabs 75mg & Irbesartan Zentiva tabs 75mg. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στη σχετική ανακοίνωση.

Από το επόμενο τεύχος, το e – Newsletter της Sanofi θα αλλάξει μορφή και η ύλη του θα εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο.
Ασθενής με λευκωματουρία, διαβητική νεφροπάθεια και υπέρταση
Επιμέλεια: Ρήγας Γ. Καλαϊτζίδης, Δ/ΝΤΗΣ ΕΣΥ Νεφρολόγος, Νεφρολογική Κλινική, Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων
Η επίπτωση της υπέρτασης παγκοσμίως αυξάνεται. Προβλέπεται ότι το 2025, το 1/3 του πληθυσμού των ενηλίκων (29,2%) θα πάσχει από υπέρταση[1]. Η υπέρταση θεωρείται ως ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για ολική θνητότητα, για καρδιαγγειακό και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο[2]. Η επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη αγγίζει πλέον το 9.3%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες 29.1 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη[3]. H διαβητική νεφροπάθεια ως επιπλοκή του σακχαρώδη αποτελεί την κύρια αιτία χρόνιας νεφρικής νόσου τελικού σταδίου. Στους διαβητικούς ασθενείς η λευκωματουρία και η μειωμένη σπειραματική διήθηση αποτελούν δυο βασικούς δείκτες νεφρικής βλάβης. Η σπειραματική διήθηση (GFR) χρησιμοποιείται κλασικά για την εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας.
Διαβάστε περισσότερα
Αντιοξειδωτικά και «υπερ-τροφές»: Έχουν θέση στη θεραπεία της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου;
Επιμέλεια: Κυριακή Σταματέλου, Νεφρολόγος, MBA Διευθύντρια ΜΤΝ, Κλινική «Γαληνός», Αθήνα
Γνωρίζουμε ότι στη Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) το Αντιοξειδωτικό Αμυντικό Σύστημα του οργανισμού δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων του οξειδωτικού stress. Η δυσλειτουργία συνίσταται αφενός στην αυξημένη παραγωγή και αφετέρου στη μειωμένη κάθαρση των Δραστικών Ριζών Οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, free radicals). Το αυξημένο οξειδωτικό stress κατέχει κύριο ρόλο στη θεωρία της αιτιοπαθογένειας της καρδιοαγγειακής νόσου και των καρδιοαγγειακών επιπλοκών της ΧΝΝ και πιθανότατα συμβάλλει στην αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα των ασθενών μας.
Διαβάστε περισσότερα
Αποτελεσματικότητα χορήγησης αλιροκουμάμπης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και ανεπαρκή έλεγχο της υπερχοληστερολαιμίας παρά τη λήψη στατινών
Επιμέλεια: Λουκιανός Ραλλίδης, Αναπλ. Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Β' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Αττικό Νοσοκομείο
Παρά την ευρεία χρήση των στατινών σήμερα, σημαντικό ποσοστό ασθενών δεν επιτυγχάνει το στόχο της LDL χοληστερόλης, ήτοι LDL χοληστερόλη <100 mg/dL στους μη στεφανιαίους αλλά υψηλού κινδύνου ασθενείς και <70 mg/dL στους στεφανιαίους ασθενείς, με αποτέλεσμα να στερούνται σημαντικά κλινικά οφέλη. Πρόσφατα, στα πλαίσια της EUROASPIRE IV, καταγράφηκαν οι παράγοντες κινδύνου και η αντιμετώπισή τους σε 7.998 άτομα από 26 ευρωπαϊκές χώρες που είχαν υποστεί οξύ στεφανιαίο σύνδρομο τουλάχιστον 6 μήνες πριν. Βρέθηκε ότι ενώ το ~85% των ασθενών ελάμβανε στατίνες, μόνο ο 1 στους 5 είχε επίπεδα LDL χοληστερόλης <70 mg/dL. Μεγάλες προσδοκίες έχουν επενδυθεί στους αναστολείς της proprotein convertase subtilisin/kexin type 9 (PCSK9) για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας λόγω της μεγάλης ελάττωσης της LDL χοληστερόλης (50-60%) που επιτυγχάνουν.
Διαβάστε περισσότερα
Η χρήση του υπερηχογραφήματος πνευμόνων στην εκτίμηση της κατάστασης ενυδάτωσης των αιμοκαθαιρομένων ασθενών
Επιμέλεια: Αριστείδης Σταυρουλόπουλος, Νεφρολόγος, Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος Μοναδάς Τεχνητού Νεφρού, ΙΑΣΙΟ Θεραπευτήριο - Γ.Κ. Καλλιθέας
Είναι γνωστό ότι οι δυο μεγάλοι περιορισμοί στη εφαρμογή του υπερηχογραφήματος στην διάγνωση των παθήσεων των πνευμόνων είναι το οστέινο περίβλημα των πλευρών και η ύπαρξη αέρα στους πνεύμονες, που και τα δύο εμποδίζουν την μετάδοση των υπερηχητικών κυμάτων. Για τον λόγο αυτό το υπερηχογράφημα των πνευμόνων δεν έχει τύχει της ευρείας χρήσης που έχει το υπερηχογράφημα της καρδιάς ή το υπερηχογράφημα των οργάνων της κοιλίας.
Διαβάστε περισσότερα
Διαδικτυακά μαθήματα από τη Sanofi. Τι διαφορετικό;
Η Sanofi Ελλάδας υποστηρίζοντας τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και την παροχή επίκαιρης πληροφόρησης θα εγκαινιάσει, πολύ σύντομα, μια σειρά από διαδικτυακά «μαθήματα» - webinars για τους Επαγγελματίες Υγείας. Τι διαφορετικό, όπως αναφέρεται και στον τίτλο, θα προσφέρουν τα webinars της Sanofi;
Διαβάστε περισσότερα
Ανακοίνωση Διακοπής Κυκλοφορίας Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων
Η Sanofi θα ήθελε να σας ενημερώσει για τη διακοπή κυκλοφορίας των Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων των Karvea tabs 75mg & Irbesartan Zentiva tabs 75mg.
Διαβάστε περισσότερα
SAGR.CVD.17.03.0173
Oι Περιλήψεις Χαρακτηριστικών των προïόντων επισυνάπτονται στο e-Newsletter, πατήστε επάνω στο αντίστοιχο λογότυπο του προϊόντος.
Enter the site
Ιατρικό Τμήμα Sanofi
Τηλ. επικοινωνίας: 210-9001600
e-mail: medicalinformation.greece@sanofi.com
Έχετε λάβει αυτό το e-mail επειδή έχετε εγγραφεί και παράσχει τη σχετική συγκατάθεσή σας στην υπηρεσία ηλεκτρονικής ενημέρωσης της Sanofi. Εάν το μήνυμα αυτό σας στάλθηκε κατά λάθος ή αν επιθυμείτε να μη λαμβάνετε πλέον παρόμοια e-mails, μπορείτε να διαγραφείτε πατώντας την επιλογή «Διαγραφή».
Στην περίπτωση που επιθυμείτε να ακυρώσετε τη λήψη επιπλέον θεματολογίας e-newsletter μπορείτε να πατήσετε την επιλογή «Ακύρωση λήψης επιπλέον θεμάτων».
Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Sanofi στην ηλεκτρονική διεύθυνση: medicalinformation.greece@sanofi.com
..Διαγραφή | Ακύρωση λήψης επιπλέον θεμάτων