ΗΡΑΚΛΕΙΟ / ΑΘΗΝΑ

 
 
ΤΕΤΑΡΤΗ, 01/06/2022

Week’s Bulletin #9

 
 
 
 

                                                                      NEWSLETTER / JOIN THE CLUB

Email Image

Το Week's Bulletin, μια ιδέα του πρώην Βουλευτή Ηρακλείου Φραγκίσκου Παρασύρη και των συνεργατών του είναι μια προσπάθεια επισκόπησης και αποδελτίωσης των σημαντικότερων άρθρων του Τύπου και στην συνέχεια η διάθεση τους σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Στόχος είναι, η διευκόλυνση του αναγνώστη στην ανίχνευση σημαντικών  προβληματισμών για επίκαιρα ζητήματα της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας.
Η επιλογή γίνεται από τον ίδιο μαζί με μια ομάδα συνεργατών εξειδικευμένων σε ζητήματα πολιτικής ανάλυσης.

 
Email Image
 
 
ΑΠΟΨΗ / Φραγκίσκος Παρασύρης, creta24.gr

Η Δύση πρέπει να διαβάσει σωστά τον Ερντογάν

Ύστερα από το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα το 2016, ο Τούρκος Πρόεδρος σε κάθε ευκαιρία μας υπενθυμίζει πως η χώρα του «δεν μπορεί να φυλακιστεί σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και πως είναι άλλα τα φυσικά σύνορα και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας», ατενίζοντας από τη Μοσούλη ως τα Σκόπια.

Από την 24η Φεβρουαρίου, την ημέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ερντογάν αυτοπροσδιορίζεται ως ο ηγέτης που μπορεί να χτίσει γέφυρες μεταξύ των δύο εμπόλεμων κρατών, προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει διπλωματικά οφέλη από τις χώρες της Δύσης. Σε ρόλο «ειρηνοποιού» φιλοξένησε μάλιστα στην Τουρκία δύο ρωσο-ουκρανικές συναντήσεις, οι οποίες δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.  Ένα μήνα αργότερα, ο Ερντογάν ενίσχυσε περαιτέρω τα διπλωματικά του διαπιστευτήρια συντονίζοντας μια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Η προσπάθεια του Ερντογάν να αναδειχθεί ως μεγάλος διπλωματικός παίκτης και ειρηνοποιός στη σύγκρουση που εναντιώνεται στη Ρωσία και την Ουκρανία, μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τους βαθείς οικονομικούς δεσμούς που συνδέουν την Άγκυρα με τη Μόσχα και από την αδιέξοδη προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή απειλεί να ασκήσει βέτο στις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δεν έχει νόημα καμία χώρα να στείλει αντιπροσωπείες στην Άγκυρα για να τον πείσει για το αντίθετο.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η παρέμβαση του Ερντογάν θα μπορούσε να μπερδέψει το ΝΑΤΟ για μήνες. Τώρα είναι καθήκον των διπλωματών της συμμαχίας να διαπιστώσουν τη σοβαρότητα του Ερντογάν και το τίμημα που θα έπρεπε να πληρωθεί για να τον κάνουν να υποχωρήσει και να αποτρέψουν μια πλήρη κρίση του ΝΑΤΟ.

Τις τελευταίες ημέρες το άλλοτε «καλό κλίμα» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δυναμιτίζεται στο όνομα της δυσκολότερης εκλογικής μάχης για τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά κυρίως υπό την πίεση των εξελίξεων με τα Rafale, τις φρεγάτες  Belhara, την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την αναβαθμισμένη Σούδα και το μεγάλο άλμα της Αλεξανδρούπολης.

Είναι βέβαιο, ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν προϊδεάζουν για ένα «θερμό» καλοκαίρι με κλιμακούμενη ένταση και αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Η γείτονα θα εκμεταλλευτεί για ακόμα μια φορά την ανθρωπιστική κρίση στα ανατολικά σύνορά της, διακινδυνεύοντας χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στα νερά του Αιγαίου. Είναι το έργο που το έχουμε δει και θα περιμέναμε να είμαστε πανέτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Μια αντιμετώπιση που πρέπει να γίνει στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίων, των Διεθνών Συμβάσεων και βεβαίως με την εμπλοκή τρίτων. Εν προκειμένω, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οφείλουν να απαντήσουν στο μπαράζ των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά και βεβαίως να αντιδράσουν στις σχεδιαζόμενες εξόδους των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην καρδιά του Αιγαίου.

Η συνέχεια εδώ
 
 
 
 
 
Email Image
 
 
 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ / Γιάννης Φώσκολος, Ημερησία

Ο μετασχηματισμός της ενεργειακής αγοράς της Ε.Ε. θα πάρει χρόνο και θα έχει κόστος

 

Email Image

Για «ενεργειακό σοκ» που «έρχεται να λειτουργήσει προσθετικά στο σοκ που προϋπήρχε», σε μια περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία οι επιχειρήσεις πρέπει να επιδείξουν ανθεκτικότητα κατά την επιστροφή της οικονομικής ζωής στην ομαλότητα, κάνει λόγο μιλώντας αποκλειστικά στην «Η» η επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Debora Revoltella. 

Λίγο πριν μιλήσει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο ξεκίνησε χτες 6 Απριλίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 9 Απριλίου, η διευθύντρια του οικονομικού τμήματος της ΕΤΕπ ανοίγει τα χαρτιά της για τα εργαλεία που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα στις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τρέχον ενεργειακό σοκ.

Η συνέχεια εδώ
 
 
 
 
 
 ΡΕΠΟΡΤΑΖ /Jacobo Barigazzi, Politico

EU leaders agree on Russian oil embargo

Package includes exemptions to placate Hungary and other countries worried about domestic impact.

EU leaders agreed late Monday night on a political deal to impose sanctions on Russian oil imports.

“Agreement to ban export of Russian oil to the EU,” European Council President Charles Michel tweeted from a leaders’ summit in Brussels. “This immediately covers more than 2/3 of oil imports from Russia, cutting a huge source of financing for its war machine.”

The Council of the EU must still formally agree on the sanctions.

The compromise will allow Russia’s pipeline oil exports to the EU to continue temporarily, while seaborne shipments are blocked by the end of the year, as European Commission President Ursula von der Leyen announced earlier this month.

Von der Leyen tweeted that the leaders’ agreement “will effectively cut around 90% of oil imports from Russia to the EU by the end of the year.”

Germany and Poland, which could benefit from the pipeline exemption, have committed themselves to a de facto shutdown of the northern Druzhba pipeline, several EU diplomats said.

There is also an agreement to “complete the [closure of the] southern branch as soon as possible,” an Elysée official said. The southern leg of the pipeline delivers oil to Slovakia, Hungary and the Czech Republic.

An EU official said the Czech Republic got an 18-month exemption from the ban to cover the resale of oil products.

Hungary has also ensured an there is an emergency provision to ensure the security of supply if their pipeline deliveries are cut off, EU diplomats said.

Slapping an embargo on Russian oil would be one of Europe’s most significant steps in restricting the revenue available to President Vladimir Putin to wage war in Ukraine. But the proposed move was held up for several weeks by Hungary, which argued its economy would be hammered by a blanket ban.

 

 

Email Image
 
 
 
 ΔΙΕΘΝΗ / Capital.gr

Στο 10,7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, στο 8,1% στην ευρωζώνη

Σε νέο υψηλό ρεκόρ διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, δοκιμάζοντας την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούλιο, θα είναι αρκετή για να δαμάσει την επίμονη αύξηση των τιμών.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 8,1% τον Μάιο από το 7,4% τον Απρίλιο, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 7,7%, καθώς η αύξηση των τιμών συνέχισε να διευρύνεται.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός σημείωσε άλμα στο 10,7% από 9,1% τον Απρίλιο, που αποτελεί το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό, πίσω από το 20,1% της Εσθονίας, το 18,5% της Λιθουανίας, το 16,4% της Λετονίας, και το 11,8% της Σλοβακίας.

Η αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 10,7% τον Μάιο για την Ελλάδα προμηνύει ένα νέο ιστορικό υψηλό και για τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τις πρώτες μέρες του Ιουνίου και να ξεπερνάει κατά πολύ το 11%.

Αμέσως μετά την Ελλάδα βρίσκονται η Ολλανδία με πληθωρισμό 10,2%, το Βέλγιο με 9,9% και το Λουξεμβούργο με 9,1%. Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες του νότου, η Ιταλία είχε τον Μάιο πληθωρισμό 7,3%, η Ισπανία 8,5% και η Πορτογαλία 8,3%. Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού για τον Μάιο καταγράφεται και πάλι στη Μάλτα με 5,6%, ενώ ελάχιστα υψηλότερος, στο 5,8%, ήταν ο πληθωρισμός της Γαλλίας. Η Γερμανία κινήθηκε αρκετά υψηλότερα με πληθωρισμό 8,7%. 

 

 

Email Image
 
Η συνέχεια εδώ
 
 
 

INFOGRAPHIC /  Statista.com

Email Image
 
 
 
 
 
 
 

Διαγραφείτε από τη λίστα ενημερώσεών επιλέγοντας εδώ: click here to unsubscribe

Email Image

Φραγκίσκος Παρασύρης - Φαρμακοποιός, MSc, PhD C, πρ. Βουλευτής Ηρακλείου

social icon